02 май 2022

Сухота в гърлото – причини и как да се справим с нея

Сухота в гърлото е причина за различни видове дискомфорт от дразнене до болка, затруднено преглъщане или променен вкус. Сухото гърло може да се дължи на фактори на околната среда, дехидратация, дишане през устата, хъркане през нощта, както и на редица други причини. Чрез използването на някои средства за облекчаване на общите симптоми, заедно с елиминирането на условията, които изсушат лигавиците на гърлото, сухотата може да бъде ефективно преодоляна или поне подобрена.

Метод 1 - Облекчаване на симптомите на сухота в гърлото

1. Вдишвайте пара.

Подобно на употребата на овлажнител за въздуха, излагането на влажна среда води до хидратация на лигавиците. Използвайте това като извинение, за да си вземете дълга, гореща парна баня от време на време.

 • Друг метод е да заврите съд с вода на котлона, да поставите кърпа над главата си и да се наведете над изпаренията. Уверете се, че съдът е свален от котлона и парата не е прекалено гореща.

2. Гаргара с топла солена вода.

Солта убива микробите в устата и гърлото и помага за облекчаване на сухотата и дразненето. Гаргарите със сол няколко пъти на ден ще помогнат да се успокои сухото гърло.

 • Сложете 1 чаена лъжичка сол към чаша вода. Правете гаргара веднъж или два пъти дневно в продължение на 30 до 60 секунди. Не поглъщайте водата след гаргарата.

3. Лъжичка мед за спасение на гърлото.

Подобрение се усеща още след първия прием поради силното успокояващо и антисептично действие на меда. Нищо чудно, че Мечо Пух толкова го обича.

4. Използвайте желирани таблетки за смучене.

Това помага да се стимулира производството на слюнка, която на свой ред облекчава сухото гърло.

 • Тантум® Натура са желирани таблетки за смучене с вкус на мед и лимон и портокал и лимон, съдържащи прополис и витамин С. Намаляват усещането за сухота в гърлото и дразнене.

5. Пийте топъл чай.

Билковият чай с малко мед и лимон може да бъде добър избор за облекчение на сухото гърло.

 • От обикновените чайове с лайка и мента, до чай от джинджифил, карамфил, корен от женско биле, корен от морков или ехинацея, важното е да пиете по два пъти дневно и да не оставате дехидратирани.

Метод 2 - Установяване на причините предизвикващи сухота в гърлото

Сухото гърло може да е сигнал, че приемането на течности е недостатъчно. Приемането на много течности, особено добрата стара вода, може да прекрати проблемите със сухото гърло. Пийте вода или други течности редовно през целия ден.

 • Ограничавайте приема на кофеинови и алкохолни напитки. Те имат дехидратиращ ефект, така че независимо какво казват рекламите, те не са идеалните напитки за потушаване на жаждата.
 • Някои медикаменти могат да имат и дехидратиращ ефект, затова се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт относно лекарствата, които са Ви изписани и симптомите на сухото гърло.

 Избягвайте тютюна и замърсителите. Тютюнопушенето вече е лош избор по милион други причини, но съвместно и с други дразнещи гърлото фактори, като прах и замърсяване на въздуха, могат да причинят достатъчно проблеми. Ако страдате от сухо гърло (и дори да не страдате), ограничавайте излагането на дразнещи замърсители в гърлото.

3

Дишането през устата излага гърлото директно на сухия външен въздух и замърсяванията преминават директно към него.Това е една от причините, поради които сухо гърло може да се появи, когато страдате от хрема.

 • Ако забележите сухо гърло, особено след събуждане, това може да е резултат от орално дишане по време на сън.
 • Дишането през устата през нощта може да е признак на обструктивна сънна апнея , потенциално сериозно заболяване, така че помислете за консултация с лекар.

4

Уверете се, че не страдате от киселинен рефлукс. Връщането на стомашна киселина в хранопровода може да причини различни видове дразнене, включително и чувство за сухота в гърлото. Отново, ако сухото гърло се случва най-често, когато се събудите сутрин, това може да е причината.

 • Ако страдате от рефлукс през нощта, ограничете приема на определени храни вечер. Консултирайте се с фармацевт или лекар за употребата на лекарства без рецепта или лекарства, отпускани по лекарско предписание.
 •  

5

Използвайте овлажнител за въздуха. По-студеният въздух съдържа по-малко влага, така че особено през зимните месеци, с добавения ефект на изсушаване от битовите нагреватели, въздухът в помещенията може да стане изключително сух. Това може да доведе до сухо гърло. Овлажнителят може да успокои сухото гърло чрез добавяне на влага към лигавиците.

 • Това може да бъде Вашето извинение да вземете дълга зимна ваканция в горещ, тропически климат!

6

Убедете се, че сухото гърло не е симптом на по-сериозно заболяване

 • Сухото гърло може да е индикатор за стрептокок в гърлото или мононуклеоза, тонзилит, както и редица други заболявания.
 • Ако имате температура и болка в тялото със сухо гърло, консултирайте се с Вашия лекар, за да определите дали имате инфекция.

Свързани статии

 1. Възпалено гърло: какво помага за бързо облекчаване на болката?

  Първо болки в гърлото, след това треска и респираторни проблеми. Затруднено преглъщане, зачервено гърло и понякога груб глас - тези симптоми обикновено се появяват в началото на вирусните заболявания и настинките.

  Category: Болно гърло

 2. От какво се причинават афтите? Фактори, които генерират болка в устата

  Афтите възникват като автоимунна реакция на тялото, характеризираща се с появата на белезникави, червеникави или жълтеникави язви на лигавицата на устата, небцето, устните, езика, гърлото или венците.

  Category: Здраве за устната кухина