06 май 2021

Възпалено гърло: какво помага за бързо облекчаване на болката?

Първо болки в гърлото, след това треска и респираторни проблеми. Затруднено преглъщане, зачервено гърло и понякога груб глас - тези симптоми обикновено се появяват в началото на вирусните заболявания и настинките. Защо се възпалява гърлото? Какво може да Ви осигури бързо облекчение на симптомите?

Всички знаем първите симптоми на настинка: започва с раздразнено и болезнено гърло, преглъщането става трудно, появяват се хрема, кихане и запушен нос. По-късно е възможно да се проявят и други симптоми като повишена температура, кашлица, главоболие и мускулни болки. Най-честата причина е инфекция на горните дихателни пътища, причинена от вирус, въпреки че макар и по-рядко инфекцията може да се дължи на бактерии. В резултат на това лигавиците в гърлото се възпаляват, стават червени и подути.

В зависимост от областта на гърлото, която е засегната от инфекцията, могат да се различат различни форми на възпалено гърло:

 • Възпаление на фаринкса (фарингит)
 • Възпаление на сливиците (тонзилит)
 • Възпаление на ларинкса (ларингит)

Трите болестни състояния се различават по техните симптоми. Ако болките в гърлото са много силни, режещи, постоянни и затрудняват преглъщането, най-често се касае за тонзилит. Възможно е да се комбинират различни форми на възпалено гърло, например, когато ларинкса и фаринкса се възпалят едновременно.

Облекчете симптомите: Какво облекчава болки в гърлото?

Ако възпалено гърло се развие в резултат на вирусно заболяване, в комбинация с повишена температура, хрема и запушен нос, има няколко основни неща, които да следвате:

 • Пийте много течности, за предпочитане два литра на ден;
 • Направете си топъл билков чай, добавете и джинджифил към него;
 • Затоплете гърлото, например с мека кърпа;
 • Почивайте и спете повече.

Твърде често не е възможно да се отдадем на пълна почивка в ситуация на възпалено гърло, тъй като повечето хора трябва да работят или да се грижат за семейството. В този случай е необходимо лечение, което ще помогне за бързо облекчаване на болки в гърлото. Можете да намерите аналгетични и противовъзпалителни медикаменти в аптеките и за много от тях не е необходима рецепта. Например препарати, съдържащи бензидаминов хидрохлорид /нестероиден противовъзпалителен лекарствен продукт с локално действие/, проникват лесно във възпалената тъкан и водят до бързо затихване на симптомите, като облекчават болката при преглъщане, зачервяването и възпалението.

Други причини за възпалено гърло

Възпаленото гърло е един от типичните симптоми на настинка. В много случаи, обаче е възможно да се дължи на друго заболяване, например:

 • Грип;
 • Алергии;
 • Скарлатина, морбили, заушка;
 • Инфекциозна мононуклеоза.

Други дразнители на околната среда като цигарен дим, прекалено сух въздух, прах и  претоварване на гласа също могат да доведат до болка и дискомфорт в областта на гърлото.

Възпалено гърло и треска: кога трябва да посетите Вашия лекар?

В повечето случаи болките в гърлото, дори в комбинация с настинка, могат да бъдат облекчени с известни домашни средства или медикаменти, предлагащи се без рецепта в аптеката. При наличието на някои от симптомите по-долу е задължителна консултацията с Вашият семеен лекар или специалист отоларинголог:

 • Тежко и влошаващо се възпалено гърло;
 • Висока температура (от 39оС);
 • Подуване в областта на врата, трудно или ограничено дишане;
 • Допълнителни болки в корема и гадене.

Свързани статии

 1. От какво се причинават афтите? Фактори, които генерират болка в устата

  Афтите възникват като автоимунна реакция на тялото, характеризираща се с появата на белезникави, червеникави или жълтеникави язви на лигавицата на устата, небцето, устните, езика, гърлото или венците.

  Category: Здраве за устната кухина