19 юли 2020

Болки в гърлото и киселинен рефлукс

Киселинният рефлукс е отличителният симптом на гастроезфагеалния рефлукс, често срещано състояние, при което мускулите в края на хранопровода са твърде отпуснати или не се затварят правилно, като позволяват киселини и хранителни частици от стомаха да се върнат обратно в хранопровода. Освен, че причинява общото усещане за парене и киселини, това състояние може да доведе до увреждане на хранопровода. Болезненото гърло е един от симптомите на гастроезфагеалния рефлукс.

Как да се справяте с възпаленото гърло, предизвикано от киселинен рефлукс?

За да се справите с болките в гърлото, които придружават киселинния рефлукс е необходимо първо да се лекува основната причина за възпалението – гастроезфагеалния рефлукс. На пазара съществува широка гама от медикаменти изписвани без рецепта (OTC), както и такива с рецепта, които действат чрез елиминиране, намаляване или неутрализиране на стомашните киселини. Този процес на неутрализиране намалява съдържанието им в стомаха и възпалението на  гърлото.

Хранителни навици

Промените в хранителните ви навици могат да помогнат за облекчаване на болките в гърлото, причинени от киселинен рефлукс. Експериметирайте храни с различна консистенция, за да намерите правилната, която успокоява болките в гърлото. Хората, които имат проблем с преглъщането могат да открият, че яденето на лепкави храни или пиенето на течности е по-трудно и по-болезнено отколкото меките храни или твърдите, но нарязани на малки парченца.

Разберете кои са  храните и напитките, които предизвикват киселини. Тъй като тези дразнители са индивидуални за всеки човек, можете да записвате в дневник това, което ядете и пиете когато почувствате симптоми. Това ще ви помогне да стесните кръга на неподходящите за консумация храни и напитки и ще улесни плана ви за промяна на диетичния режим.

Ето някои съвети, които са общовалидни за хората, страдащи от гастроезфагеален рефлукс:

 • Разделяйте храната на малки порции, като увеличите честотата на храненията. Избягвайте кисели, пикантни и прекалено мазни храни. За тях е установено, че предизвикват симптоми като киселини и болки в гърлото.
 • Избягвайте напитки, които могат да предизвикат киселини и да раздразнят гърлото. Те варират в зависимост от поносимостта на всеки човек, но често включват:
  • Кофеинови напитки (кафе, чай, горещ шоколад)
  • Алкохолни напитки
  • Цитрусови и доматени фрешове
  • Газирана вода или други газирани напитки
 • Опитайте се да не си лягане веднага след хранене, за да предотвратите симптомите на гастроезфагеален рефлукс.
 • За да успокоите възпаленото гърло може да използвате таблетки за смучене с противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, които ще намалят болката и оплакванията при преглъщане.

Ефектите на киселинният рефлукс върху гърлото

Независимо дали използвате лекарства или водите подходящ за заболяването начин на живот (или и двете) е изключително важно да управлявате симптомите на гастроезфагеалния рефлукс. Хроничният, неконтролиран киселинен рефлукс може да доведе до усложнения, свързани с възпалението на гърлото. Възможните усложнения включват:

Езофагит: увреждане на лигавицата на хранопровода от идваща от стомаха киселина;

Продължителна кашлица: при някои хора с гастроезфагеален рефлукс нуждата от често изкашляне е голяма, което създава болезненост в гърлото и дрезгавост на гласа;

Дисфалгия: дефинира се като трудно поглъщане на храна или течности. Това нарушение на приемането на храната възниква при наличието на проблеми, затрудняващи механизма на действие във всяка една фаза на гълтането;

В допълнение към болезненото гърло, хроничният и тежък киселинен рефлукс, който не се управлява може да доведе до рядко, но сериозно състояние, наречено Баретов езофаг . При него се случва замяна на типичната за хранопровода лигавица с такава, характерна за чревния тракт. Наличието на метаплазирала тъкан създава риск от развитието на злокачествен процес – аденокарцином.

Консултирайте се с вашия лекар, ако смятате, че възпалението на гърлото ви се дължи на киселинен рефлукс. Управлението му с медиакменти и промяна в начина на живот ще намалят симптомите и ще помогнат за предотвратяване на бъдещи усложнения.

Свързани статии

 1. Възпалено гърло: какво помага за бързо облекчаване на болката?

  Първо болки в гърлото, след това треска и респираторни проблеми. Затруднено преглъщане, зачервено гърло и понякога груб глас - тези симптоми обикновено се появяват в началото на вирусните заболявания и настинките.

  Category: Болно гърло