19 май 2020

Инфекции на устната кухина – по-чести отколкото си мислите

Устата е органът на човешкото тяло, който най-често е изложен на инфекциозни и травматични процеси. Това е така, защото е влажна, тъмна кухина, силно васкуларизирана, чувствителна към вътрешни органични промени и температурни колебания и пълна с микроорганизми. Здравата уста е дом на огромно количество бактерии и микроби, което обуславя нейната  уязвимост към бактериални инфекции, особено когато има намаление на защитните сили на организма.

Липсата на хигиена и грижа за устната кухина улесняват появата на редица заболявания, вариращи от обикновени афти до кандидоза и левкоплакия. Съществува и възможността от  физични наранявания, следствие на лошо разположени зъби или остри ръбове на протези.

Възпаленията при инфекции на устната кухина се характеризират с появата на подуване, мехури или рани по лигавицата на гърлото и устната кухина. Тези лезии могат да бъдат болезнени, други не се откриват, но всяка една от тях може да попречи на дъвченето, преглъщането или фонетиката.

Симптоми на инфекции на устната кухина

Болката, зачервяването и промените в лигавицата са най-очевидните симптоми на инфекции на устната кухина, наречени още стоматити.

Афтите представляват малки, болезнени язви и мехурчета по лигавицата на устната кухина или вътрешната страна на устните.  Медицинското им название е афтозен стоматит. Могат да бъдат класифицирани като големи или малки, групирани или изолирани и появата им е периодична. Причините за възникването им не са напълно установени, но някои експерти смятат, че проблеми с имунната система, стресът, алергиите, тютюнопушенето, недостигът на желязо или витамини и генетичните тенденции правят човек по-податлив на афти.

Херпесът представлява групи от болезнени, пълни с течност мехури, които се появяват около устните, а понякога и под носа или около брадичката. Тези лезии се причиняват от вид херпесен вирус (херпес симплекс) и са много заразни. От момента, в който човек се зарази, вирусът остава в тялото, причинявайки чести повтарящи се епизоди. За някои хора обаче вирусът остава неактивен.

Левкоплакия прилича на плътен белезникав слой, разположен вътре в устата, в ларингса, венците или езика. Свързва се с тютюнопушенето и механични дразнения в устната кухина, като лошо адаптирани подвижни протези, счупени зъби и ухапвания на бузата.

Кандидозата е гъбична инфекция, причинена от гъбата candida albicans. Може да се разпознае по множеството бели налепи, които се разполагат по повърхността на устната лигавица, по твърдото и мекото небце, по езика, венците и фаринкса.Тъканите под този слой са зачервени и болезнени. Кандидозата се среща по-често при хора с подвижни протези, новородени и хора с дефицитна имунна система. Пациенти, които имат синдром на сухота в устата и приемат или са завършили антибиотичен курс, също са податливи.

Лечение на инфекции на устната кухина

Лечението на различните видове възпалителни процеси в устната кухина варира според вида им.

Въпреки това,  локалните нестероидни противовъзпалителни лекарствени продукти могат да намалят болката в устната кухина и гърлото.

Случаите на херпес обикновено преминават след около седмица и локалните болкоуспокояващи, без да е необходима рецепта, могат да осигурят временно облекчение. Лечението се състои от антивирусни препарати в различни схеми в зависимост от тежестта на инфекцията.

Лечението на левкоплакия започва с отстраняването на факторите, които причиняват появата на плаките. За някои пациенти това означава, че трябва да спрат да пушат. За други това означава замяна на лошо адаптирани сменяеми протези с правилно приспособени.

И накрая, лечението на кандидоза се състои в контролиране на ситуациите, които причиняват преминаване на  доброкачествената колонизация от кандида към патологичен свръхрастеж. Важно е да се измиват добре сменяемите протези, за да предотвратите проблеми. Премахването на протезите през нощта също може да помогне. Според преценка на денталния лекар се предписват антимикотични препарати и антибиотици.

Свързани статии

  1. Възпалено гърло: какво помага за бързо облекчаване на болката?

    Първо болки в гърлото, след това треска и респираторни проблеми. Затруднено преглъщане, зачервено гърло и понякога груб глас - тези симптоми обикновено се появяват в началото на вирусните заболявания и настинките.

    Category: Болно гърло