15 декември 2020

Как да разпознаем и лекуваме инфекциите в устата?

Когато отидем в лекарския кабинет обикновено описваме дискомфорта си много общо, защото не знаем какъв точно е проблемът. С въпросите си лекарят започва да открива какво всъщност се крие зад нашето обобщено „боли ме гърлото“. Опознаването на собсвеното тяло и проявите на различните неразположения помага не само да ни се постави точната диагноза, но и да намерим решение още в ранния етап на появата им.

Малко пространство, много инфекции… именно така можем да опишем устата и всичко, което може да се случи в нея и да ни донесе неприятни усещания, причинени от възпаления. В  задната й част където е гърлото може да ни сполети ларингит, фарингит  или тонзилит, които вече знаем как да разпознаваме. В самата уста обаче разнообразието от потенциални заплахи също не е никак малко.

Това, което за нас е цялостното възпаление на лигавицата на устата, лекарите наричат стоматит. Ако то засяга само зъбите и венците е гингивит, а ако под прицел е езикът е глосит. Възпаленията в околозъбната тъкан са познати под името периодонтит. Звучат сложно, даже малко страшно, но когато научим какво се крие зад тези наименования и вземем мерки навреме, можем да помогнем за по-бързия оздравителен процес.

Стоматит

Как да го разпознаем? Трябва да внимаваме преди всичко за зачервяване на лигавицата на устата, което може да премине в подуване, парене и да причини проблеми при хранене. Възможна е и поява на малки ранички, които лесно се разпространяват из устата. Слюноотделянето се увеличава и не е изключена поява на лош дъх.

Причините за появата на стоматит, както и неговите прояви, могат да бъдат най-разнообразни. Прекомерната употреба на пикантни храни, цигари, алкохол или повтарящи се във времето инфекции в зоната на ушите, носа и гърлото могат да станат повод за възникване на повърхностен стоматит. Малки язви по бузите, езика, гърлото и венците могат да се появят при наличие на микози, сифилис, проказа и др. (язвен стоматит). Дългата употреба на антибиотици или лекарства, на базата на кортикостероиди пък е предпоставка за медикаментозен язвен стоматит. За травматичен стоматит говорим когато са налице механични наранявания от протези, твърда храна или ухапване, при които на нараненото място попаднат бактерии. При кърмачетата пък най-често срещаната форма е микотичен стоматит (наричан още млечница), причинен от гъбичките Кандида.

Като цяло стоматитът е по-характерен за хората с по-слаба имунна система и затова е най-често срещан при децата. При тях тя не е изградена напълно, а в допълнение те често слагат в устата си предмети, играчки, чужди прибори и т.н. Хората, страдащи от алергии, прекомерен стрес или хормонален дисбаланс (по време на пубертет, менопауза, бременност, месечен цикъл) също са предразположени към подобни инфекции. Не на последно място като предпоставка за възникване на стоматит трябва да се спомене и лошата хигиена на устата.

Гингивит

Тази диагноза се поставя когато плаката, натрупана по зъбите започне да отделя киселини и ензими, които увреждат околните тъкани. Резултатът е надигане на венеца и увеличаване на риска под него да попадне храна, която да образува малки „джобчета“, които да се възпалят. Зоната на венците става много болезнена, подува се, не е изключено кървене в тази област, както и поява на лош дъх.

Глосит

С това име лекарите наричат възпалението на езика, което се появява в следствие на някои алергии, кожни заболявания, дефицит на желязо, гъбични, вирусни или бактериални инфекции. Състоянието може да бъде разпознато по промяната в цвета на езика и неговата чувствителност. Възпалението може да доведе дори до загуба на папилите (миниатюрните образувания по повърхността на езика), което прави повърхността гладка и зачервена. Не е изключена и появата на язви. Болният има проблеми с храненето и с преглъщането заради подуването на тъканите.

Периодонтит

Той също може да бъде причина за поява на болка в устната кухина. Нарича се по този начин, защото при него се възпалява периодонциума, който свързва зъбите с костите. Локализира се около върха на зъбния корен където започва да се образува гной, която търси начин да избие към венците. Този процес води до поява на температура, болка при дъвчене и пулсираща болка.

На помощ при инфекции в устната кухина… Ако вече сте наясно, че са налице някои от горепосочените симптоми е желателно да се консултирате с лекар, за да пристъпите към лечение. 

Свързани статии

  1. Възпалено гърло: какво помага за бързо облекчаване на болката?

    Първо болки в гърлото, след това треска и респираторни проблеми. Затруднено преглъщане, зачервено гърло и понякога груб глас - тези симптоми обикновено се появяват в началото на вирусните заболявания и настинките.

    Category: Болно гърло