20 февруари 2022

Кога да се притесняваме при възпалено гърло

Зимата и инфекциите често са причина за възпалено гърло. Но те ли са единствената причина за възникване на дискомфорт в гърлото? Какви са сигналите и симптомите, на които трябва да обърнем внимание? Кога е задължително да се консултираме с лекар?

Със сигурност зимата се усеща с пълна сила – с натрупания сняг, ниските температури и кашлящите хора около нас. Вирусите се разпространяват по-бързо от пожар. Болното гърло е често мястото, от където започва всичко.

Зимният сезон също така предизвиква алергии и астма, през студените месеци се отдаваме често на провинения, пренебрегвайки обичайния си хранителен режим. Защо през този сезон развиваме болки в гърлото? Бъг ли е това в обичайно перфектно функциониращата ни система на организма? И ако е така, какво означава това? Дали болката в гърлото ще дойде и ще си отиде или ще остане упорита в продължение на дни или седмици? Кога болката в гърлото е нещо сериозно и трябва да посетим своя лекар?

За да си отговорим на тези въпроси нека разгледаме най-честите причини за болки в гърлото:

 • Вируси
 • Бактерии
 • Алергии
 • Киселинен рефлукс

Вирусите

И така, няма съмнение, че през зимата вирусните заболявания са най-честата причина за остри болки в гърлото. Какво се има предвид под остри? Ами … не хронични. Болка, което се развива внезапно и често преминава доста бързо.

Вирусите, както и обикновената настинка, често започват с атака на гърлото. Някои хора го усещат повече от другите, но има потенциал да бъде доста изтощителна и направо ужасна. Вирусното възпалено гърло, което често сигнализира за началото на вирусното заболяване, често трае само няколко дни и след това започва да се разсейва. Но тези първи дни са често най-лошите. При типичното вирусно заболяване заболелият чувства влошаване с всеки ден от началото му, върхът му е някъде между третия до петия ден и след това постепенно се усеща подобрение ден след ден. Повечето хора се чувстват добре някъде между седем и десет дни след началото на вирусната инфекция.

Вирусите са неприятни, понякога те са още по-неприятни и от бактериите. Но за съжаление при тях няма лек, антибиотиците няма да ви помогнат и веднъж застигнат от вирусна инфекция, болният може да си помогне като поема много течности и таблетки за смучене при болки в гърлото.

Бактериите

Най-често срещаните бактерии, които нахлуват в гърлото са Streptococcus Pyogenes, известен още като стрептокок в гърлото. Стрептокок в гърлото не е толкова разпрострен, колкото вирусите когато става въпрос за заразяване на гърлото, среща се по-често при деца и юноши, отколкото при възрастни.

Това обаче е друга причина за възпалено гърло. И така, каква е разликата между стрептокок в гърлото и вирусно заболяване, може би се чудите? Ето някои други симптоми, които се наблюдават по-често при бактериалните инфекции:

 • Треска
 • Уголемяване на лимфните възли около шията и гърлото
 • Зачервяване на сливиците в задната част на гърлото

При съмнение за бактериална инфекция се прави тест чрез взимане на посявка от гърлото на болния с обикновен тампон. Резултатите от теста може да отнемат няколко дни, но това е най-сигурния начин за доказване наличието на стрептококова инфекция.

Пеницилинът или амоксицилинът могат да се преборят с тази бактерия по-бързо, но стрептококът обикновено се преодолява самостоятелно в рамките на два до пет дни дори и без лечение, вярвате или не. Нашата имунна система има способносста да се преборва с много инфекции. Антибиотиците обаче са препоръчителни, ако се открие стрептокок.

Алергии

Една от най-хроничните причини за възпалено гърло е алергията. Алергенните съставки във въздуха, като прах или полени, задействат нашата имунна система да се бори с тези нашественици при вдишване. След това, като противовъзпалителен отговор, нашите назална система произвеждат течност. Веднъж създадена, течността трябва да се отведе някъде. Тя или се стича от ноздрите ни, или преминава към задната част на гърлото. Нарича се „постназална секреция „. Същото явление се среща и при обикновена настинка.

Постналната секреция може да дразни гърлото и да го възпали. Обикновено протича по-леко от по-острите вирусни или бактериални инфекции, но може да продължи много по-дълго. Това може да доведе дори до хронична кашлица.

Киселинен рефлукс

Постназалната секреция се стича отгоре надолу към гърлото, но съдържанието отдолу също може да се върне в обратна посока (нагоре) и  да дразни същия регион. Киселинният рефлукс е другата причина за хронично или периодично възпалено гърло.

Стомахът е свързан с гърлото чрез хранопровода. Специален мускул, наречен „долен езофагеален сфинктер“ се затваря около долната част на хранопровода, където се присъединява към стомаха. Някои храни (цитрусови плодове, кофеин, пикантни храни, боровинки, домати, сода, мазни храни и т.н.) и дразнещи вещества (като цигарен дим) отпускат този сфинктер повече, отколкото би трябвало и съдържанието на стомаха може да се врне обратно през хранопровода към гърлото.

Киселинният рефлукс може да ерозира и дразни гърлото, причинявайки болка и дискомфорт. Подобно на постназалната секреция може да причини хронична, досадна кашлица в допълнение към болезненото гърло.

Кога да се притесняваме от болките в гърлото?

Има признаци и симптоми при болното гърло, които наистина не трябва да се пренебрегват. Ето на какво трябва да се обърне внимание и да се  потърси съдействие на лекар веднага:

 • Треска, продължаваща повече от седем дни
 • Възпалено гърло, продължаващо повече от седем дни
 • Проблеми с дишането
 • Трудност при говорене или отваряне на устата
 • Уголемено или подуто гърло или език
 • Схванат врат
 • Обрив
 • Ако възпаленото гърло стане хронично
 • И, разбира се, винаги когато сте обезпокоени по някакъв начин от възпаленото гърло

Свързани статии

 1. Възпалено гърло: какво помага за бързо облекчаване на болката?

  Първо болки в гърлото, след това треска и респираторни проблеми. Затруднено преглъщане, зачервено гърло и понякога груб глас - тези симптоми обикновено се появяват в началото на вирусните заболявания и настинките.

  Category: Болно гърло