15 ноември 2021

Ларингит – как да го разпознаем и лекуваме?

Лечението на всяко едно заболяване е свързано с ясното дефиниране на симптомите и поставяне на точна диагноза. Затова преди да разберем как се лекува ларингит е хубаво да сме запознати с причините, които могат да доведат до болки в гърлото и да сме запознати с по-често срещаните от тях.

Какво е ларингит?

Ларингитът представлява възпаление на ларинкса и гласните връзки в него. Самият ларинкс (гръклян) е орган, който е разположен между фаринкса и трахеята и е съставен от хрущялни структури, поддържани от мускули и съединителна тъкан. Неговите функции са свързани с говора (позволяват генерирането на звуци чрез вибрация на гласните струни), дишането (превежда въздух към трахеята и дробовете) и преглъщането. Заедно с фаринкса е отговорен за защитата на дихателните пътища от попадането на течности и храна в тях заради наличието на специален хрущял в него, наречен епиглотис. Той се явява последната част от горните дихателни пътища, докато последващата го трахея пък е първата от долните дихателни пътища.

От какво се причинява?

Ларингитът, в зависимост от това дали е остър или хроничен, може да бъде следствие от различни фактори. Острата форма може да бъде причинена от:

 • Неинфекциозни и механични фактори: напрягане на гласните връзки, продължителна кашлица, механичен удар в областта на ларинкса, твърде често и агресивно прокашляне и прочистване на гърлото.
 • Вирусни инфекции, причинени от Rhinovirus (най-често срещан при настинки), вирусите на грип и варицела, Coronavirus, Adenovirus и др.
 • Бактериални инфекции, причинени от Corynebacterium diphtheria, Bordetella pertussis (те са по-рядко срещани, в сравнение с другите).
 • Гъбични инфекции като кандидоза и аспергилоза, причинени от гъбички вид Candida или плесенни гъби Aspergillus. Най-застрашени от този тип инфекции са хората с по-слаба имунна система: болни от СПИН, подложени на химиотерапия или дълго лечение с кортикостероиди.

Ларингитът се дефинира като остър когато след 3 седмици не отшумява и не се повлиява от медикаментозно лечение. Ако след този период продължава да се наблюдават перманентни промени, вече говорим за хроничен ларингит. Той може да бъде следствие от различни фактори:

 • прекомерна употреба на алкохол или цигари, продължителна работа с дразнещи ларинкса субстанции като токсични пари, прах, алергени;
 • страничен ефект при гастрофагиален рефлукс (връщане на киселини от стомаха към гърлото);
 • хроничен синузит;
 • дълго или агресивно натоварване на гласните струни, което често се свързва с конкретни професии или групи хора като певци, учители, актьори, треньори, политици, спортни запалянковци и др.

Как да го разпознаем?

Острият ларингит се развива много бързо, за около 2-3 дни и обикновено минава за една седмица. В хроничната си форма може да продължи със седмици или месеци. Протича или като самостоятелно заболяване или като част от инфекция на целите горни дихателни пътища.

Признаците, по които може да бъде разпознат, са частична или пълна загуба на гласа, дрезгавост, чувство на сухота в гърлото, суха и дразнеща кашлица, възпаление или сърбеж в гърлото, увеличени лимфи възли, които предизвикват постоянна нужда съответната област да бъде облекчена. Има случаи, в които се повишава и температурата и се появяват храчки. При по-малки деца, заради по-малкия размер на трахеята, не е изключено и затруднено дишане.

Как да го лекуваме?

Симптомите на ларингит и фарингит са сходни и понякога е трудно да се постави точна диагноза, тъй като засягат една и съща област. При вирусни инфекции, лечението може и да не наложи употреба на антибиотици, но не са изключени и усложнения. Консултацията с лекар е желателна. Препоръчва се поддържане на по-висока влажност на въздуха при появата на първите симптоми, по-малко използване и напрягане на гласните струни и прием на повече течности, които могат да облекчат състоянието.

Свързани статии

 1. Възпалено гърло: какво помага за бързо облекчаване на болката?

  Първо болки в гърлото, след това треска и респираторни проблеми. Затруднено преглъщане, зачервено гърло и понякога груб глас - тези симптоми обикновено се появяват в началото на вирусните заболявания и настинките.

  Category: Болно гърло