06 юни 2024

При сухота в гърлото: какво трябва да знаете

 1. Сухота в гърлото: причини
 2. Сухота в гърлото: симптоми
 3. Сухота в гърлото: лечение

Бъдете нащрек, ако имате сухота в гърлото: научете повече за нейната същност и как да се справите с нея

Дразнене, сухота, хрема, натрапчив подтик към кашляне и онова странно, но непогрешимо усещане за сърбеж в гърлото. Разпознавате ли ги? Това са признаците на пресъхнало гърло - широко разпространен симптом, който обикновено не е повод за притеснение, особено когато продължава само няколко дни.

Въпреки това сухото гърло може да се окаже досадно разсейване, когато имате други неща, върху които предпочитате да се съсредоточите, като например специална вечеря за рождения ден или срещи със семейството или приятелите - тези щастливи моменти, които са толкова важни за качеството на живот. Особено когато сухотата в гърлото се появява заедно с други симптоми, като тези, характерни за настинка, грип или алергия към полени.

Нека разберем повече за причините за сухотата в гърлото, как да се справим с нея и какви стъпки можем да предприемем, за да я предотвратим.

Сухота в гърлото: причини

 

Появата на сухота в гърлото може да ви изненада по всяко време, когато се събудите сутрин или по средата на деня, и при всякакви метеорологични условия. Причините за сухота в гърлото могат да бъдат много и понякога е трудно да ги разпознаете. Най-лесно забележими са инфекциите на горните дихателни пътища (обикновените настинки) и алергиите, причинени от вещества като косми от домашни любимци, прахови акари или други дразнители във въздуха

Имайте предвид, обаче, че възможните причини за сухота в гърлото включват и: (1,2)

 • Обезводняване
 • Спане с отворена уста (поради запушване на носа или проблеми като сънна апнея)
 • Киселинен рефлукс

Живот в среда със сух въздух, лоша вентилация или климатизация. 

Имайте предвид, че този списък не е изчерпателен и винаги трябва да се обръщате за съвет към Вашия лекар.

Сухота в гърлото: симптоми

Симптомите на сухото гърло могат да се различават леко при всеки отделен човек. Ако сухотата в гърлото се дължи на алергия, може да се появи и явление, известно като „постназално капене“. На практика излишните секрети, произвеждани от носа, могат да достигнат до гърлото и да причинят дискомфорт. (3)

Симптомите, свързани със сухота в устата, също често включват още: (2,4)

 • Загуба на гласа/дрезгавост
 • Сърбеж или гъделичкане в гърлото
 • Кашлица и болки в гърлото
 • Лош дъх
 • Затруднено дъвчене и преглъщане
 • Сух или грапав език
 • Намаляване или загуба на гласа, придружена от необходимост от често прочистване на гърлото

Имайте предвид, че този списък не е изчерпателен и винаги трябва да се обръщате за съвет към Вашия лекар.

Сухота в гърлото: лечение

След като установите причините, консултирайте се с лекаря си, който ще може да Ви посъветва за най-подходящите средства, които да Ви помогнат да се чувствате по-комфортно. Например, ако сухотата в гърлото е причинена от алергия, лекарят може да предложи лечение с антихистамин. Ако става въпрос за киселинен рефлукс, вариантът може да бъде антиацидни средства (2). Вашият фармацевт може да Ви предложи лекарства без рецепта, използвани за облекчаване на симптомите на настинка или грип, които да Ви помогнат, например спрейове за гърло или таблетки за смучене.

Съществуват и средства за самопомощ и малки стъпки, които можете да предприемате всеки ден, за да започнете да се чувствате по-добре (2):

 1. Пийте много течности!Една от най-честите причини за сухота в гърлото е дехидратацията (причинена от суха среда или свързана със заболявания като грип). Затова се уверете, че пиете достатъчно течности през целия ден и консумирате богати на вода храни, които ще Ви помогнат да покриете дневните си нужди, които варират в зависимост от пола и възрастта.

 

 1. Внимавайте как спите! Ако проблемът със сухотата в гърлото се появява сутрин и е свързан с дишането с отворена уста, докато спите, можете да се консултирате с Вашия лекар. Той ще ви помогне да разберете дали става въпрос за сънна апнея и ще предложи подходящо лечение.

 

 1. Почивка и топли напитки!Ако сухотата в гърлото се появява през зимата и е свързана с повишена температура и болка, това може да се дължи на сезонни заболявания. Добре е да си почивате и да приемате много течности (топла вода, бульон, супи). Уверете се, че нивото на влажност в стаята Ви е подходящо.

 

 1. Ако имате алергия, борете се усилено с алергените!Тъй като алергиите предизвикват сухота в гърлото, стойте далеч от алергените, които я предизвикват: ако става въпрос за полени, избягвайте да прекарвате на открито повече време, отколкото е необходимо. Ако проблемът е в праха, вземете си легла, устойчиви на акари, и редовно прахосмукирайте дома си. Потърсете съвет от Вашия лекар и фармацевт, които ще Ви предложат най-подходящото лечение за овладяване на симптомите и подобряване на качеството на живот.

 

    5. ПОМОЩ рефлукс!Ако сухотата в гърлото се дължи на гастроезофагеален рефлукс, препоръчително е да се консултирате със медицински специалисти, които ще посочат подходящото лечение. Добър навик, обаче, е да спите с леко повдигнат гръб. 

Както се вижда, дори и понякога да е трудно да се установи причината, поради многото фактори, има малки стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите дискомфорта.

По подобен начин, като не прекалявате с използването на климатик и се грижите домът и работното ви място да са здравословни, проветриви и без смог, тютюнопушене, алергени, като прах и косми от домашни любимци и плесен, ще подпомогнете лигавицата на гърлото.

 

Вашето гърло ви защитава: върнете услугата и защитете него

Гърлото е ценен орган, който играе решаваща роля за начина, по който взаимодействате с хората около вас. Ето защо е толкова важно да се грижите за него.

Самото му естество на допирна точка между външния свят и вътрешните ви органи го прави особено уязвимо на атаки от вируси, бактерии и дразнители - от смог до алергени като полените. Забелязвали ли сте, че възпаленото гърло често е първият симптом, който усещате, когато не се чувствате добре? Имунната система, която се намира в лигавицата на горните дихателни пътища (от задната част на носа до гърлото), обикновено е сред първите, които се задействат, когато нещо не е наред.

Така че повишената чувствителност или промяната в гърлото са ясен алармен сигнал за най-често срещаните заболявания - от пролетните алергии до болестите през студения сезон.

Грижете се за гърлото си. Добре хидратираното и здраво гърло Ви позволява да се изразявате ясно, да изразявате чувствата си и да пеете заедно с радиото, когато ви се прииска.                       
Не е необходимо много, за да се грижите за гърлото си и да предотвратите много от най-честите причини за сухота в гърлото. Няколко малки трика и гърлото Ви ще Ви благодари! 

Препратки

 1. NHS.uk. Dry mouth. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/dry-mouth/ [Last accessed April 2022]
 2. Healthline. What Causes Dry Throat, and How Is It Treated? Available at: https://www.healthline.com/health/dry-throat [Last accessed May 2022]
 3. MyDr.com. Post-nasal drip. Available at: https://www.mydr.com.au/post-nasal-drip/ [Last accessed May 2022]
 4. Mayo Clinic. Dry mouth. Available at: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-mouth/symptoms-causes/syc-20356048 [Last accessed May 2022]

 

Свързани статии

 1. Кои са най-честите причини за сухота в устата

  Причините за възникването на перманентна или временна сухота в устата са разнообразни и лечение се състои в увеличаване на слюноотделянето с прости мерки или с употребата на медикаменти след консултация със специалист.

  Category: Болно гърло